Besparingstips

Wist u dat u zelf veel kunt doen om te besparen? Waarschijnlijk krijgt u van alle kanten tips. Maar het wordt makkelijker wanneer u weet waar u op moet letten. Zo kunt u met kleine stappen uw energierekening met tientallen euro’s verlagen. En met deze tips bespaart u ook een hoop geld op uw boodschappen en andere (dagelijkse) uitgaven.

Energie (gas en stroom) 

Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn. Zelf kunt u veel doen om energie te besparen. Dit wordt makkelijker wanneer u weet waar u op moet letten. Met kleine stappen kunt u uw energierekening met tientallen euro’s verlagen.

Heeft u dit al eens geprobeerd?

  • Bespaartip 1: houd radiatoren vrij, zodat de warmte goed kan verspreiden door de kamer.

  • Bespaartip 2: breng radiatorfolie aan. Heeft u een koude buitenmuur achter de radiator? Met radiatorfolie houdt u de warmte binnen. Hier ziet u hoe u dat eenvoudig zelf aanbrengt!

  • Bespaartip 3: zet uw verwarming een graadje lager. Wist u dat uw woning verwarmen heel veel gas kost? Gemiddeld zelfs 75 procent van uw energierekening.

  • Bespaartip 4: zet apparaten echt uit. In de stand-by stand gebruiken apparaten nog steeds stroom. Handige tip: doe de stekkers in een stekkerblok met aan/uit schakelaar. Zo zet u met één druk op de knop meerdere apparaten uit. Haal ook de oplader van uw telefoon uit het stopcontact na dat deze is opgeladen.

  • Bespaartip 5: tocht vreet energie. Breng tochtstrips aan in ramen en buitendeuren en een brievenbusborstel in de brievenbus. Zo houdt u de warmte binnen.

  • Bespaartip 6: douche korter. Een timer of zandloper kan u helpen om korter te douchen. Dat scheelt water én energie.

  • Bespaartip 7: ga voor thermo ondergoed. De verwarming een graad lager zetten scheelt veel, maar in de kou zitten wil niemand. Het klinkt stom maar thermo ondergoed is betaalbaar, past onzichtbaar onder je winterkleding en voelt heerlijk warm en comfortabel.

  • Bespaartip 8: ga de deur uit. Sinds corona werken nog veel mensen vanuit huis. Maar meer thuis zijn betekent ook meer je huis verwarmen. Ga een dag in de bibliotheek werken. Of kom gezellig naar een van onze buurtkamers, zoals in Utrecht. Op deze horecaplekken staat de verwarming aan en bent u van harte welkom. Ook als u niets bestelt. Dus pak uw breiwerk, of uw laptop, en ga lekker bij hen zitten. 



Water

Het verwarmen van water kost ongemerkt veel energie. Wilt u minder warm water verbruiken? Probeer dan eens deze tips!

  • Bespaartip 1: Hergebruik servies. Let thuis op hoeveel glazen je gebruikt. Water kun je bijvoorbeeld de hele dag uit hetzelfde glas drinken. Minder glazen betekent minder afwa
  • Bespaartip 2: Was je kleding minder. Kijk aan het eind van de dag eens kritisch naar je kleding, misschien kan je dit nog wel een keertje aan. Hang een trui lekker buiten te luchten.
  • Bespaartip 3: Gebruik de vaatwasser optimaal. Een vaatwassser gebruikt gemiddeld 13 liter water. Spoel je eerst je afwas af en vul je daarna een teiltje? Dan gebruik je meer dan 13 liter water. Een vaatwasser kost wel meer energie, zet deze alleen aan als deze helemaal vol zit.
  • Bespaartip 4: Kook in één pan. Groenten en aardappelen kun vaak je prima in één pan koken. Er zijn ook veel lekkere eenpans recepten te vinden. Zo bespaar je niet alleen water en energie maar het scheelt je ook afwas.

  • Bespaartip 5: Vul de wasmachine. Hoe meer was je in je wasmachine stopt, hoe efficiënter je wast. Je hoeft minder vaak te wassen en je was wordt schoner.


Boodschappen

Schrikt u ook regelmatig wanneer u moet afrekenen bij de supermarkt? Door de inflatie zijn de boodschappen merkbaar duurder geworden. Kent u deze manieren om op uw boodschappen te besparen?

  • Bespaartip 1: plan de boodschappen

Bedenk thuis wat u die week wilt gaan eten. Zet de ingrediënten voor de recepten op een boodschappenlijst en kijk of u nog meer boodschappen nodig heeft uit de supermarkt. Bijvoorbeeld brood, beleg en schoonmaakproducten. Zo voorkomt u dat u onnodige boodschappen in huis haalt.

  • Bespaartip 2: Pin een week bedrag

Spreek met uw partner of gezin af welk bedrag u aan boodschappen wilt uitgeven die week en pin dit. Dit bedrag kunt u samen uitgeven aan boodschappen, niet meer, niet minder. Het klinkt een beetje streng, maar het voorkomt onnodig pinnen.

  • Bespaartip 3. Ga op koopjesjacht

Producten in de aanbieding kopen is een goede manier om te besparen. Wees kritisch. Dingen zoals wasmiddel, schoonmaakproducten of houdbare producten die u veel gebruikt kunt u lang bewaren. Maar pas wel op, heeft u het product wel echt nodig?

Heeft u voldoende tijd, dan kunt u (online) aanbiedingen van supermarkten met elkaar vergelijken en de beste aanbiedingen halen. Minder tijd? Bekijk dan de aanbiedingen en kies de supermarkt met de meeste aanbiedingen die voor u interessant zijn.

  • Bespaartip 4: Maak het zelf!

Een maaltijd met pakjes en zakjes. Hoe verleidelijk ook, pakjes en zakjes zijn duurder dan wanneer je het zelf maakt. Bovendien is koken met verse producten meestal ook nog eens een stuk gezonder! Extra tip: maak een grote hoeveelheid en doe deze in bakjes in de vriezer. Zo heeft u uw eigen kant-en-klaarmaaltijd.

  • Bespaartip 5: Neem een snack mee

Een tussendoortje is goedkoper in de supermarkt dan onderweg. Stop daarom altijd een tussendoortje in uw tas. Zo voorkomt u dat u onnodig veel geld uitgeeft bij bijvoorbeeld een tankstation.


Budget tips

Weet u waar uw geldt maandelijks naar toe gaat? Of heeft u soms geen idee? Budgetteren kan helpen. Moeilijk? Helemaal niet. Met de stappen van het Nibud helpen wij u graag op weg.

Stap 1: Waar kunt u op besparen? 

Uitgaven kunt u verdelen in uitgaven die u moet betalen en uitgaven die mogen.
Uitgaven die u moet betalen, zijn de vaste lasten zoals de huur, hypotheek, energie of verzekeringen. Maar ook huishoudelijke uitgaven zoals de boodschappen en kleding zijn nodig. Geld dat overblijft nadat de vaste lasten betaald zijn, kunt u besteden aan uitgaven die mogen. Dat zijn bijvoorbeeld extraatjes voor de kinderen, sporten of een dagje uit. 

Waar te beginnen?
Besparen is het makkelijkst op uitgaven die mogen. Bijvoorbeeld door creatiever te zijn met cadeautjes kopen. Maar ook op uitgaven die moeten kun u besparen. Boodschappen kunnen bijvoorbeeld vaak goedkoper en slimmer.

De meeste huishoudens hebben ook veel abonnementen, zoals op tijdschriften, muziek- en videodiensten. Dit zijn uitgaven die moeten, maar wat flexibeler zijn dan woonlasten. U kunt er gemakkelijker vanaf. Denk er eens over na: heb u alles echt nodig? Sommige abonnementen kunt u ook tijdelijk pauzeren. Probeer het een paar maanden uit en activeer het account als u het echt niet kunt missen.

Snel besparen op vaste lasten, zoals de energierekening is lastig. Maar voor de langere termijn kan het veel opleveren. Ook kunt u proberen de woonkosten te verlagen, door te kijken naar goedkopere verzekeringen. 

Vergelijk uw uitgaven
Het kan inzicht geven om u eigen begroting te vergelijken met de bedragen van andere huishoudens. Zo zie u waar u meer of minder dan gemiddeld uitgeeft. En waar ruimte is om te besparen. Gebruik daarvoor de online tool Persoonlijk Budgetadvies.

Stap 2: Keuzes maken

De snelste besparingen behaalt u op uitgaven die mogen. Om makkelijker keuzes te maken, maakt u een lijst van uitgaven die u het belangrijkst vindt en eindig met die u minder belangrijk vindt. 

Bijvoorbeeld:

  • Naar de bioscoop
  • Cadeautjes voor anderen
  • Uit eten
  • Abonnement voor tijdschrift

Begin met besparen bij de uitgaven onderaan het lijstje. Zo houdt u meer geld over voor de uitgaven bovenaan de lijst, die belangrijker voor u zijn.

Kasboek invullen

Een (online) kasboek is een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in uw huishoudelijke uitgaven. Houd een tijdje goed bij wat u uitgeeft. Twee weken kan al genoeg zijn. Dan zie u precies waar uw geld naartoe gaat. En of u veel niet-geplande uitgaven doet. Daardoor kom u misschien geld tekort voor andere uitgaven.

Grote uitgaven uitstellen of anders oplossen

Een andere manier om te besparen is het uitstellen van geplande grotere uitgaven. Zoals de bank die wat versleten begint te raken, maar nog wel een jaar langer meekan. Of laat uw mobiel repareren, in plaats van dat u een nieuwe telefoon koopt. 

Soms zijn er ook slimme alternatieven voor kopen. Leen bijvoorbeeld tuingereedschap van de buren of huur klusapparatuur. Als u maar af en toe een auto nodig hebt, kunt u een deelauto overwegen.

Stap 3: Maak uw persoonlijke bespaarplan

Als u hebt uitgevonden op welke uitgaven u makkelijk bespaart, kan het helpen om het op te schrijven. Dat geeft houvast.

Bijvoorbeeld:

  • Ik koop alleen huismerken en aanbiedingen.
  • Aanbiedingen koop ik alleen als ze goedkoper zijn dan huismerken.
  • Ik neem een boodschappenlijstje mee en houd me daar aan.
  • Ik ga nog maar één keer per week boodschappen doen.
  • Ik neem contant mee wat ik maximaal uit wil geven als ik de stad in ga.

Blijf uw uitgaven bijhouden en kijk wekelijks hoe het is gegaan. Blijkt een bepaald onderdeel van uw plan lastig uitvoerbaar in de praktijk? Stel uw plan dan bij. Meer weten over budgetteren? Kijk dan op de website van Nibud.