Navigatie

Zelf aan de slag

Portaal zorgt ervoor dat uw woning in 2050 CO2-neutraal is. In de tussentijd is er veel dat u nu al zelf kunt doen. Alle stappen, groot en klein, tellen mee voor een beter klimaat. En het mooie is: vaak leidt het ook tot winst voor uzelf!

Veel gevraagd over Zelf aan de slag

Wat kan ik doen om energie te besparen?

Het begint bij inzicht in uw energieverbruik. Met een slimme meter kunt u elke maand van uw energieleverancier een overzicht krijgen van uw energieverbruik en de geschatte kosten. Sommige energieleveranciers hebben een speciale app en er zijn diverse energieverbruiksmanagers waarmee je heel nauwkeurig inzicht in je energieverbruik krijgt.

Natuurlijk is het fijn als het in huis lekker warm is, maar door slim te verwarmen kunt u veel besparen. Kijk ook of uw huishoudelijke apparaten energiezuinig zijn. Verwarm geen ruimtes waar u niet bent en laat verlichting en apparatuur niet onnodig aan staan. Op de website van milieucentraal vindt u veel tips om energie te besparen.

In veel gemeenten kun je als inwoner via het Energieloket of het Duurzaam Bouwloket een gratis energiebesparingsadvies aanvragen. Soms ontvang je daarbij ook een bespaarbox met energiebesparende producten en materialen. Kijk op de website van uw gemeente welke mogelijkheden er zijn.

In de gemeenten Utrecht, Nieuwegein, Bunnik, Amersfoort en Stichtse Vecht kunt u gratis een Energiebox en energiebesparingsadvies aanvragen via deze link.

Mijn energiecontract loopt af. Waar moet ik op letten als ik een energieleverancier kies?

Kiest u voor een energieleverancier die groene stroom levert. Dit hoeft helemaal niet duurder te zijn dan grijze stroom. Groene energie wordt geproduceerd met duurzame energiebronnen als zon, wind en aardwarmte. Deze veroorzaken geen luchtvervuiling en weinig CO2-uitstoot. Een ander voordeel is dat deze energiebronnen nooit opraken. Dit in tegenstelling tot kolen, olie en gas.

Gebruikt u gas? Veel energieleveranciers bieden de mogelijkheid om uw gasgebruik te compenseren door bomen aan te planten. Ze noemen dit groen gas. Zo zorgt u ervoor dat u de CO2-uitstoot van uw gasgebruik compenseert.

Ik wil zonnepanelen, kan dat?

Op dit moment kunt u geen aanvraag indienen om zelf zonnepanelen te plaatsen. Portaal is bezig om nieuw beleid te ontwikkelen en tot die tijd plaatsen wij geen zonnepanelen.

Neem voor meer informatie contact op met onze klantenservice.

Hoe maak ik mijn tuin klimaatvriendelijker?

Maak van uw tuin of balkon een groene oase.
- Haal tegels eruit en zet er mooie planten in
- Maak een moestuintje
- Sla regenwater op in een regenton en gebruik dit 'grijze' water voor de planten
- Zorg voor wat hoogteverschil in de tuin
- Kies voor onderhoudsvriendelijke planten die ook tegen de droogte kunnen
- Hang potten en/of bakken aan de reling van uw balkon
- Laat een klimop plant uit een pot omhoog groeien
- Kies bij een balkon op het zuiden voor lavendel en bij een balkon op het westen voor planten die tegen wind kunnen

Wilt u toch graag wat meer tegels in uw tuin? Denk dan hieraan:
- Bestraat maximaal 60% van uw tuin
- Gebruik grastegels of tegels waar het water doorheen kan.
- Leg de tegels niet te dicht tegen elkaar aan, laat ruimte voor een wat bredere voeg.

In het Handboek voor de watervriendelijke tuin leest u nog veel meer tips.

Mag ik mijn gevel beplanten?

Ja, dit mag in de meeste gevallen. U leest op de website woningaanpassing wat de voorwaarden zijn.

Ik wil een laadpaal voor mijn elektrische auto bij mijn huis, kan dat?

Het is op dit moment nog niet toegestaan om een laadpaal op het eigen terrein van uw eengezinswoning te plaatsen. Wij onderzoeken de mogelijkheden om dit via een ZAV aanvraag mogelijk te maken.

Heeft u belangstelling? Laat het weten via onze klantenservice. We nemen dan contact met u op zodra we ons aanbod ontwikkeld hebben.

Wij willen een laadpaal voor elektrische auto's op de parkeerplaats van ons appartementencomplex, kan dat?

Als u bij uw appartementencomplex parkeert op publiek terrein, kunt u zich wenden tot de gemeente om een laadpunt aan te vragen. Voor parkeerterrein in eigendom van Portaal geldt dat we op dit moment onderzoeken hoe we dit kunnen gaan faciliteren voor bewoners van appartementencomplexen.

Heeft u belangstelling en zijn uw buren ook geinteresseerd? Laat het weten via onze klantenservice. We nemen dan contact met u op zodra we meer informatie hebben.