Algemeen
Nee, dat mag helaas niet zomaar, want harde vloeren zorgen vaak voor overlast.
Om een harde vloerbedekking zoals hout of laminaat te leggen, moet u dit bij ons aanvragen. Dat kan via Zelf Aangebrachte Verandering (ZAV). Binnen vier weken hoort u van ons of wij akkoord gaan met wat u wilt veranderen. Dan kunt u wel of niet beginnen.
Een ondervloer voor vinyl of kurk moet een TNO- of TUV-label hebben met tenminste 10 dB.
Wat is een harde vloer?
Iedereen maakt geluid in huis. Dat hoeft geen probleem te zijn. Maar als u vaak en luid geluid maakt, is de kans groot dat uw buren daar last van hebben. En dat geldt andersom natuurlijk ook.
De beste oplossing: goede vloerbedekking
Goede vloerbedekking is de belangrijkste manier om geluidsoverlast te voorkomen. Zachte vloerbedekking werkt het best vanwege de bovenlaag van textiel. Daarmee bedoelen wij alle vormen van tapijt. Harde vloerbedekking zoals laminaat geeft eerder geluidsoverlast. Wilt u toch harde vloerbedekking leggen? Dan moet u vooraf toestemming vragen aan Portaal. Het is belangrijk dat u een goede ondervloer gebruikt. Hieronder vertellen wij u er meer over.
Vloerbedekking en ondervloer leggen
Gaat u vloerbedekking leggen? Lees dan eerst deze belangrijke informatie goed door.
Harde vloerbedekking
- Voor het leggen van harde vloerbedekking moet u altijd vooraf schriftelijk toestemming vragen aan Portaal. Dit doet u via Zelf Aangebrachte Verandering (ZAV).
- In woningen met een houten vloer is geen harde vloerbedekking toegestaan. Hier zijn alleen zachte vloerbedekkingen toegestaan die het contactgeluid in de naast-, onder- of bovengelegen woning voldoende dempen.
- Leg harde vloerbedekking los van de muur. Laat ongeveer één centimeter ruimte tussen vloerdelen en de muren.
- Leg harde vloerbedekking zwevend. Dat wil zeggen; niet rechtstreeks op de vloer en tegen de wanden. U mag nooit in de vloer spijkeren of schroeven. De aanwezigheid van spijkers of schroeven kan geluidsoverlast veroorzaken en u kunt een leiding raken.
Ondervloer
- Een ondervloer leggen is verplicht. Ook bij zachte vloerbedekking. Dit vermindert geluidsoverlast en zorgt er ook voor dat uw vloerbedekking langer goed blijft.
- Een ondervloer moet altijd minimaal 10 dB (ΔLlin) geluidsreductie hebben. Let extra goed op de vermelding van ΔLlin.
- Zorg dat de ondervloer past bij het type vloerbedekking en de ondergrond. Er gelden verschillende eisen voor een houten-, stenen- of betonnen vloer. Die technische eisen voor de vakman leest u hieronder en kunt u laten zien aan de leverancier waar u de vloer koopt.
- Voor tapijt kunt u een zacht ondertapijt (bijvoorbeeld rubber of Egalsoft) gebruiken en bij harde vloeren bijvoorbeeld een MDF ondervloersysteem. Zo lang het voldoet aan minimaal 10 dB (ΔLlin) geluidsreductie.
Vloerverwarming
Voor vloerverwarming is speciale vloerbedekking te koop. Kies voor PVC, vinyl of linoleum. Ook katoenen, wollen en nylon tapijten zijn geschikt.
- Vloerbedekking mag niet dikker zijn dan 10 millimeter.
- Het is verstandig om de betonvloer eerst te controleren op ongelijkmatigheden (bobbels en putten). Egaliseer de betonnen vloer met een bijpassend egalisatieproduct.
Overig
- Leg zachte vloerbedekking op de trappen, bijvoorbeeld in de vorm van halve maantjes of laat hem geheel stofferen. Een trap die alleen is geschilderd geeft geluidsoverlast.
- Bij nieuwbouwwoningen met een zwevend gelegde dekvloer (los van muren en vloer) is het mogelijk om de basisvloer te egaliseren en daarop direct een vloerbedekking te leggen. U dient wel eerst zeker te weten dat dit ook voor uw woning geldt.
- Bewaar aankoopbonnen met de aankoopdatum. Hierop staat de technische informatie over de vloer (serienummers en dergelijke) en de gegevens van de winkel waar u de vloer heeft gekocht. Zo kunt u altijd aantonen dat uw vloer in orde is.
Vraag deskundig advies
- Vraag bij het kopen van uw vloerbedekking altijd advies aan een vakman. Hieronder staat alle technische informatie die belangrijk is voor uw vloerbedekking en ondervloer. Met die informatie weet de vakman aan welke eisen de vloerbedekking moet voldoen.
- Laat de ondervloer en vloerbedekking bij voorkeur aanbrengen door een specialist. De specialist weet hoe de vloer volgens de voorschriften gelegd moet worden. Dit geldt vooral bij harde vloerbedekking.
Meer tips om geluidsoverlast te voorkomen
Naast een goede vloerbedekking leggen, kunt u nog meer doen om het wonen voor u en uw buren aangenaam te maken. Hieronder vindt u enkele voorbeelden die u kan doen om geluidsoverlast te verminderen.
- Heeft u harde vloerbedekking? Leg dan (speel)kleden neer en plak viltjes onder stoelpoten.
- Plak viltjes, rubber dopjes of tochtstrippen op deurstijlen en keukenkastjes en -lades. Dit dempt geluid bij het dichtdoen.
- Stoffeer uw woning goed; gordijnen isoleren en dempen geluid.
- Draag in huis sloffen of schoenen met een zachte zool.
- Loop ‘geluidsbewust’ de trap op en af.
- Zet uw wasmachine en droger en geluidsboxen op een rubber mat, schokdempers of een andere trillingdemper. Het is ook belangrijk dat uw wasmachine en -droger waterpas staan.
Technische informatie voor de vakman
Het maakt uit wat voor een vloer (fundering) u als basis heeft. Afhankelijk van de vloer die u wilt, dient u een goede ondervloer te leggen. Als u met deze informatie naar de leverancier van uw vloer gaat, weet de leverancier aan welke eisen de vloer en ondervloer moeten voldoen.
Bij een houten vloer
- In woningen met een houten vloer zijn alleen zachte vloerbedekkingen toegestaan die het contactgeluid in de naast-, onder- of bovengelegen woning voldoende dempen. Deze moet een geluidsdemping hebben van tenminste 10 dB (ΔLlin) op een houten vloer of een geluidslabel NTA, minimaal 3 sterren voor een houten vloer.
Bij een betonnen of stenen vloer
- De ondervloer geeft een geluidsdemping van tenminste 10 dB (ΔLlin) op een betonnen of stenen vloer of heeft een geluidslabel NTA, minimaal 3 sterren voor een betonnen of stenen vloer.
Algemeen
- De vloerbedekking en de ondervloer moeten op elkaar zijn afgestemd.