Reparatie melden

Is er iets stuk in uw woning of in het gebouw waar u woont? Meld dit dan eenvoudig via deze pagina.

Kleine dingen kunt u zelf repareren, groter onderhoud doen wij. In het onderhoudsABC leest u welke reparaties u zelf kunt doen. Heeft u een onderhoudsabonnement afgesloten? Dan regelen wij de reparaties voor u.

Veel gevraagd over Reparatie melden

Ik vermoed dat ik hoge kosten heb doordat mijn installatie niet goed functioneert. Bij wie moet ik zijn?

Algemeen

Als er een vermoeden is dat een installatie niet functioneert, bijvoorbeeld door lekkage of afsluiters van een radiator die niet werken, neem dan contact op met onze afdeling Bewonerscontact.

De automatische deur van onze flat is kapot. Kan Portaal de deur maken?

Algemeen

U kunt de storing melden via MijnPortaal.

Wie zorgt ervoor dat er een naamplaatje bij de voordeur komt?

Algemeen

Huurt u sinds kort van ons?
Dan leveren wij eenmalig een naamplaatje voor het bellentableau bij de centrale ingang van uw flat. In alle andere gevallen bent u zelf verantwoordelijk voor het regelen van een naamplaatje bij uw voordeur. 

Huurt u al langer van ons?
Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het regelen van een nieuw naamplaatje. Er zijn twee uitzonderingen:

 • als uw flat een digitaal bellentableau heeft;
 • als uw naamplaatje beschadigd is of ontbreekt.

Neem in deze gevallen contact op met onze afdeling Bewonerscontact.

De dakgoot is verstopt. Wat nu?

Algemeen

Als de dakgoot verstopt is, kan het ontstoppingsbedrijf langskomen. U kunt de reparatie hiervan regelen via MijnPortaal.

De sleutel van mijn voordeur is kwijt/afgebroken. Wat moet ik doen?

Algemeen

Neem contact op met onze afdeling Bewonerscontact.

De ventilatie is kapot of vies. Wat nu?

Algemeen

Als de ventilatie is uitgevallen, moet er een installateur langskomen. Dat kunt u regelen via MijnPortaal.

Het verschilt per regio welk bedrijf het periodiek onderhoud aan de mechanische ventilatie in uw woning uitvoert. Het onderhoudsbedrijf kondigt dit vooraf via een e-mail of per post aan. Dit periodiek onderhoud wordt een keer per vier jaar uitgevoerd. Is dit al langer dan vier jaar niet meer uitgevoerd? Neem dan contact op met onze afdeling Bewonerscontact.

Een storing aan uw mechanische ventilatie kunt u melden via MijnPortaal. Log in en kies afhankelijk van waar de mechanische ventillatie zicht bevindt voor ‘in of aan uw woning’ of 'gezamenlijke ruimte', kies 'installaties' en klik vervolgens op ‘mechanisch ventilatie’ en klik op ‘mechanische ventilatie kapot’. Vul bij de toelichting een korte duidelijke beschrijving van de storing in. Klik daarna op de knop ‘volgende’, controleer of uw contactgegevens juist zijn en klik op de knop ‘reparatie verzenden’. Het onderhoudsbedrijf neemt dan contact met u op.

De warmtemeter is kapot. Wat nu?

Algemeen

U kunt de reparatie hiervan regelen via MijnPortaal.

Een van de inbouwapparaten in mijn keuken is kapot. Wat nu?

Algemeen

Heeft u het apparaat zelf gekocht en geplaatst?

Er is aan mijn woning iets kapot dat gemaakt moet worden. Wat kan ik doen?

Algemeen

Kijk eerst in het onderhoudsABC om te zien of wij de reparatie doen, of dat u het zelf moet doen. Daar staat ook in wie de reparatie betaalt.

Als de reparatie spoed heeft, bijvoorbeeld bij een gaslekkage of een waterlekkage, bel ons dan meteen via 088 - 767 82 25.

Andere reparaties geeft u via deze pagina van MijnPortaal aan ons door. 

Let op! De bijlage bij een reparatieverzoek mag niet groter zijn dan 14 MB.

 

Er is bij mij ingebroken. Kan er iemand komen om de schade te maken?

Algemeen

Is er inbraakschade ontstaan aan uw woning? En wilt u dat wij dit voor u herstellen? Meld de inbraak eerst bij de politie.
Daarna kunt u het proces-verbaal van de politie indienen bij Portaal. Doet u dit niet, dan zijn de kosten voor de reparatie voor uw eigen rekening. Ook als u zelf iemand de reparatie laat uitvoeren, betaalt u de kosten zelf.

Neem ook contact op met onze afdeling Bewonerscontact.

Er is iets mis met mijn zonnepanelen. Wat nu?

Algemeen

Werkt de omvormer van uw zonnepanelen niet? Op de omvormer zit een sticker met informatie van het bedrijf waarmee u contact op kan nemen. Het bedrijf heeft dan de volgende gegevens nodig:

 • Het merk en type van de omvormer.
 • Welke (fout)melding geeft het scherm van de omvormer aan? Brand er een lampje of staat de omvormer helemaal uit.

Controleer ook of er stroom is in de woning. De aardlek schakelaar moet omhoog staan. Staat deze naar beneden? Dan kunt u die zelf weer omhoog zetten.

Neem contact op met onze afdeling Bewonerscontact als u er met het bedrijf van de sticker niet uitkomt.

Er komt een vieze lucht uit de afvoer. Wat moet ik doen?

Algemeen

Komt er een vieze lucht uit uw afvoer en/of heeft u een verstopping? U kunt dit melden via MijnPortaal.

Tip! De RRS heeft op hun website verschillende filmpjes staan met daarin tips om een verstopping te voorkomen. Ook kunt u online een afspraak inplannen met RRS.

Er zijn dakpannen van mijn dak gewaaid. Kan er iemand langskomen?

Algemeen

U kunt dit melden via MijnPortaal. Wij sturen dan een monteur langs die kijkt wat er aan de hand is. Soms kan hij het dak direct repareren. Maar soms kan het werk later pas worden gedaan omdat er bijvoorbeeld een hoogwerker nodig is.

Er zit een barst in mijn wc-pot of wastafel. Wat nu?

Algemeen

Als uw wc-pot of wastafel gebroken of gescheurd is, kunt u zelf een nieuwe (laten) installeren of dat door Portaal laten doen. Dat valt helaas niet onder het onderhoudsabonnement, omdat een toiletpot of wastafel alleen breekt als u er iets zwaars in of tegenaan heeft laten vallen. De kosten hiervoor zijn minimaal € 123,- voor vervangen van een toiletpot en € 117,- voor vervangen van een wastafel zonder kraan.

Er zit een scheur in de binnenmuur. Wat kan ik doen?

Algemeen

Een scheur in een binnenmuur heet een krimpscheur. Een krimpscheur ontstaat doordat het materiaal (hout of beton of stucwerk) krimpt. Dit is verder niet gevaarlijk.

Zit de scheur in het midden van de muur en is die niet breder dan acht millimeter? Repareer deze dan zelf. Is de scheur breder dan acht millimeter? U kunt de reparatie hiervan regelen via MijnPortaal.

Er zit geen/weinig druk op het water uit de kraan of douche. Wat nu?

Algemeen

Komt er weinig of geen water uit één van de kranen in huis? Dan kan het zijn dat de kraan vol kalk zit. Probeer de kraan dan te ontkalken.

Het zou ook nog kunnen dat er een storing is bij de waterleverancier. Dat kunt u zien op de website van waterstoring.

Eengezinswoning en een combiketel: vul de cv-ketel bij.

Appartement: vraag uw buren of ze ook geen waterdruk hebben. Het kan aan de persinstallatie (hydrofoor) liggen. Een gebouw van vijf verdiepingen of meer heeft vaak een hydrofoor. Lage gebouwen hebben geen hydrofoor. U kunt problemen met de hydrofoor melden via MijnPortaal.

Het licht op de galerij/in de gemeenschappelijk hal/in de berging doet het niet. Wat nu?

Algemeen

Ga naar MijnPortaal om uw melding door te geven.

Over het licht in uw individuele berging: sommige bergingen hebben een laag voltage omdat wij niet willen dat huurders in de berging zware elektrische apparaten neerzetten zoals diepvrieskisten. De kosten van de elektriciteit in de bergingen worden namelijk door alle bewoners gedeeld. En wij willen niet dat onze huurders betalen voor iets wat ze niet gebruiken. Door dit lage voltage kan het gebeuren dat een stopcontact niet werkt. Ook kan het zijn dat u een gloeilamp indraait en deze het niet doet.

Aan het stopcontact kunnen wij niets doen. Maar als een gloeilamp niet werkt, moet u er een gloeilamp met een laag voltage in draaien. Die koopt u bij de bouwmarkt.

Woont u in Leiden?
In sommige woningen die wij verhuren, krijgt u voor uw berging gratis een lamp met een laag voltage. Neem hiervoor contact op uw wijkbeheerder via onze afdeling Bewonerscontact.

Het slot van mijn deur werkt niet goed. Kan hier iemand voor langskomen?

Algemeen

Als uw deurslot het niet meer doet, kunnen wij een slotenmaker sturen. Dan moet het slot wel echt kapot zijn. Want als wij een slotenmaker sturen en hij hoeft het slot alleen maar in te spuiten, dan moet u dit zelf betalen. Dus spuit het slot eerst zelf in met een slotspray. Dat scheelt u veel geld. Slotspray is een soort olie speciaal voor sloten. Het is bij veel bouwmarkten verkrijgbaar.

Werkt het slot na het inspuiten nog steeds niet?
U kunt dit melden via MijnPortaal.

Let op: de kosten kunnen soms behoorlijk oplopen. Zeker 's avonds of in het weekend. Vraag daarom altijd van te voren wat de reparatie kost.

Het stopcontact van mijn computermodem is kapot. Wat moet ik doen?

Algemeen

Neem voor dit probleem contact op met uw provider. Zij moeten dit voor u oplossen.

Het stopcontact/licht in mijn berging werkt niet. Wat moet ik doen?

Algemeen

Ga naar MijnPortaal om uw melding door te geven.

Over het licht in de berging: sommige bergingen hebben een laag voltage omdat wij niet willen dat huurders in de berging zware elektrische apparaten neerzetten zoals diepvrieskisten. De kosten van de elektriciteit in de bergingen worden namelijk door alle bewoners gedeeld. En wij willen niet dat onze huurders betalen voor iets wat ze niet gebruiken. Door dit lage voltage kan het gebeuren dat een stopcontact niet werkt. Ook kan het zijn dat u een gloeilamp indraait en deze het niet doet.

Aan het stopcontact kunnen wij niets doen. Maar als een gloeilamp niet werkt, kunt u een gloeilamp met een laag voltage aanschaffen. Die koopt u bij de bouwmarkt.  

Woont u in Leiden of Nijmegen? In sommige woningen die wij verhuren, krijgt u voor uw berging gratis een lamp met een laag voltage. Neem hiervoor contact op uw wijkbeheerder via onze afdeling Bewonerscontact.


Ik ben geen huurder van Portaal, maar heb last van een defect in een van jullie panden. Waar kan ik dat melden?

Algemeen

Als uw (bedrijfs)pand bijvoorbeeld onder woningen van Portaal zit, kunt u voor een reparatieverzoek contact opnemen met de afdeling Bewonerscontact.

Ik denk dat ik een lekkage heb. Wat moet ik doen?

Algemeen

Kijk voordat u contact met ons opneemt waar de lekkage vandaan komt.

- Is het wel een lekkage?
Bij warm en vochtig weer kunnen er druppels (condens) op bijvoorbeeld waterleidingen, tegels of een stortbak komen. Als u deze druppels wegveegt, maar het druppelt toch nog door, dan is het geen condens maar heeft u een lekkage.

- Ziet u gele vlekken op de muur en heeft u (boven) buren? Misschien komt de lekkage daar vandaan. Ga bij uw buren langs om dit te vragen. Als de oorzaak van de lekkage bij uw bovenburen ligt, is het aan te raden dat zij met ons een afspraak maken. Komt u er samen niet uit? Neem dan contact op met onze afdeling Bewonerscontact.

- Komt de lekkage van de watermeter in de meterkast? Kijk dan of het vóór of na de meter lekt. Zit de lekkage ná de watermeter? Neem dan contact met ons op via de afdeling Bewonerscontact. Zit de lekkage vóór de watermeter? Neem dan contact op met uw waterbedrijf.

Heeft u doordat de watermeter lekt een hoge waterrekening van uw waterbedrijf gekregen? Neem dan contact met ze op.

Ik had een afspraak met een monteur. Hij kwam niet. Wat moet ik doen?

Algemeen

Ligt er in uw brievenbus een kaartje waar op staat dat u niet thuis was toen de monteur langs kwam?

Ik had een afspraak om iets te laten maken, maar ik moest plotseling weg dus ik was niet thuis. Krijg ik nu een rekening?

Algemeen

Bent u niet thuis voor uw afspraak met een monteur? Dan is die monteur voor niks gekomen. Helaas moet u dan de voorrijkosten zelf betalen.

Ga naar MijnPortaal en maak een nieuwe afspraak.

Ik wil mijn woning beveiligen tegen inbraak. Doet Portaal dit?

Algemeen

Nee. Onze woningen worden met standaard hang- en sluitwerk opgeleverd. Als u uw woning extra wilt beveiligen tegen inbraak, moet u dit zelf regelen en zelf betalen.

Voordat u begint, moet u dit bij ons aanvragen. Dat kan via Zelf Aangebrachte Verandering (ZAV). Binnen vier weken hoort u van ons of wij akkoord gaan met de veranderingen.

Ik huur een woning bij Portaal. Welk onderhoud doen jullie en wat moet ik zelf doen?

Algemeen

Kleine reparaties en onderhoudswerk moet u zelf regelen en betalen. Dan kunt u bijvoorbeeld denken aan het repareren van een slot, schilderen van deuren, en ramen lappen aan de binnenkant. Ook bent u verantwoordelijk voor het onderhoud van veranderingen die u zelf heeft aangebracht. Op onze klustips vindt u handige klustips en -video's.

Wij doen de grote onderhoudswerkzaamheden, zoals het schilderen van de buitenmuren of het herstellen van gebreken aan uw dak.

In het onderhoudsABC staat welke reparaties voor uw eigen rekening zijn. Daarin staat ook welke klussen wij voor u uitvoeren, als u een onderhoudsabonnement heeft.

Ik heb een afspraak met een monteur, maar ik weet niet meer hoe laat hij komt. Wat nu?

Algemeen

Log in op MijnPortaal. In uw meldingen staat hoe laat de monteur bij u langskomt.

Ik heb een afspraak voor een reparatie maar ik ben niet thuis. Hoe kan ik deze afspraak verzetten?

Algemeen

Neem contact op met onze afdeling Bewonerscontact voor het verzetten van een afspraak.

Ik heb een afspraak om iets te laten maken, maar ik wil deze afspraak afzeggen. Hoe moet ik dat doen?

Algemeen

Wilt u een afspraak afzeggen? Neem dan contact op met onze afdeling Bewonerscontact.

Mijn woning is net opgeleverd, maar er zijn dingen die niet in orde zijn. Wat kan ik doen?

Algemeen

Wanneer heeft u het huurcontract getekend?

Ik heb schade aan mijn woning. Wat moet ik doen?

Algemeen

Wat voor soort schade is het?

Ik wil extra sleutels hebben, maar ik kan ze niet zelf laten namaken. Wat nu?

Algemeen

Geen VvE

U kunt extra sleutels voor uw eigen voordeur of een algemene toegangsdeur aanvragen via dit bestelformulier. Voor vragen over uw bestelling kunt u bij Mastermate terecht.

Wilt u extra druppels voor een algemene toegangsdeur? Die vraagt u aan via dit bestelformulier

Wel een VvE

Woont u in een gebouw dat wordt beheerd door een VvE? Neemt u dan eerst contact op met onze afdeling Bewonerscontact, voordat u de extra sleutels of druppel besteld.

Ik wil een nieuw slot voor mijn buitendeur. Hoe kan ik dit regelen?

Algemeen

Waarom wilt u een nieuw slot?

Ik heb een stroomstoring. Wat moet ik doen?

Algemeen

Is de storing in de hele woning of in een deel van de woning?

Mijn wastafel zit verstopt. Wat kan ik doen?

Algemeen

Voor het ontstoppen van uw wastafel heeft Portaal een informatiefilm gemaakt. Kijk hiervoor bij de klustips.

Kan Portaal klusjes voor mij doen?

Algemeen

Nee, het spijt ons maar wij doen geen klusjes. Misschien heeft u een vriend of kennis die handig is? Als u iets bij de bouwmarkt koopt, kunt u dit vaak door de klusdienst van de bouwmarkt laten plaatsen.

Woont u in Leiden?
In Leiden werken wij samen met het Leidse Klusloket. Bij het Klusloket werken jongeren die werkervaring opdoen. Zij worden begeleid door professionele klussers. Voorbeelden van klussen zijn: het behang afstomen, laminaat leggen, een schilderijtje ophangen of een fiets opknappen. Het Leidse Klusloket klust al vanaf een tientje per uur.

Het Leidse Klusloket is bereikbaar via 071 - 513 29 78 of per mail via leidsklusloket@gmail.com

Ik wil een kraanleertje vervangen. Hoe doe ik dat?

Algemeen

Voor het vervangen van een kraanleertje heeft Portaal een informatiefilm. Kijk hiervoor bij de klustips.

Ik wil een stopcontact vervangen. Hoe doe ik dat?

Algemeen

Voor het vervangen van een stopcontact heeft Portaal een informatiefilm. Bekijk hier de klustips.

Ik wil graag een deurkruk vervangen. Hoe doe ik dat?

Algemeen

Voor het vervangen van een deurkreuk heeft Portaal een informatiefilm gemaakt. Kijk hiervoor bij de klustips.

Ik heb last van vocht en schimmel in mijn huis. Kan Portaal daar iets aan doen?

Algemeen

Is uw huis vochtig en heeft u last van schimmelplekken? Dan komt er te weinig frisse lucht binnen. Zet dus wat vaker een raam open.

Er zijn drie manieren om schimmelplekken weg te halen.

1. Schoonmaken
Borstel de schimmelplekken met warm water met wat soda.
Spoel de plek met schoon water na. Schoonmaken kan ook met een schimmelreiniger. Lees eerst de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

2. Desinfecteren
Desinfecteren kan met een schimmeldodend middel. Lees eerst de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

3. Verven
Verf de schimmelplekken met een schimmelwerende muurverf op waterbasis (latex). Lees eerst de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Bekijk voor meer informatie de ventilatiekaart en bij onze klustips

Ik krijg mijn tegelvloer niet meer schoon. Kan Portaal iets doen?

Algemeen

Ook als u regelmatig schoonmaakt, kan een tegelvloer vlekken krijgen die u niet zomaar wegkrijgt met gewone schoonmaakmiddelen. Vooral witte kalkaanslag is moeilijk weg te poetsen.

Onze tegelfabrikant Mosa adviseert:
1. De hele vloer goed natmaken, zodat de voegen geen water meer opnemen.
2. De vloer poetsen met HMK R159 tegel- en sanitairreiniger (kijk op de fles voor de hoeveelheid).
3. Schoonmaakmiddel 15 minuten in laten inwerken. Dan HMK ZAZ004 Micro schuurmelk toevoegen en de vloer goed schrobben.
4. Hierna de vloer goed spoelen met schoon water en laten drogen.

De schoonmaakmiddelen kunt u online kopen, of bij een professionele bouwmarkt zoals Hornbach en BMN.

Mijn afzuigkap is kapot. Wat nu?

Algemeen

U kunt de storing melden via MijnPortaal.
Let op: als u de afzuigkap zelf heeft gekocht en opgehangen, betaalt u ook zelf de kosten van de reparatie.

Mijn rookmelder piept. Wat nu?

Algemeen

Een rookmelder piept om verschillende redenen:
- Er is brand in huis - controleer goed of iets in brand staat.
- De rookmelder zit vol met stof - zuig de rookmelder voorzichtig uit met de stofzuiger. Het piepen stopt.
- U bent aan het koken - druk op de reset-knop en zet wat ramen open. Het piepen stopt.
- De batterij is leeg - vervang de batterij. Het piepen stopt.

Heeft u de batterij van de rookmelder vervangen en blijft deze piepen? Dan is de rookmelder waarschijnlijk defect. U kunt uw reparatie bij ons melden. Dat doet u snel en eenvoudig via deze pagina.

Ik wil mijn scootmobiel opladen. Kan Portaal hier een stopcontact voor aanleggen?

Algemeen

Nee, dit kunnen wij helaas niet voor u regelen. U moet dit zelf doen. U moet eerst bij ons toestemming vragen. Dien een aanvraag Zelf Aangebrachte Verandering (ZAV) in.

Tip! Als u een scootmobiel heeft door een medische oorzaak, probeer dan de kosten voor het aanleggen van het stopcontact terug te krijgen van uw gemeente.

Mijn ramen beslaan en de condens komt terug als ik ze droogwrijf. Hoe kan dat?

Algemeen

Als het koud en vochtig weer is, beslaan de ramen soms aan de buitenkant. Dat komt doordat het glas goed geïsoleerd is. Er is helaas niets aan te doen. In de loop van de ochtend verdwijnt de condens vanzelf.

Condens tussen het dubbele glas mag natuurlijk niet voorkomen. U kunt de reparatie hiervan regelen via MijnPortaal. Daar vindt u het telefoonnummer van het bedrijf dat dit voor u kan regelen.

Mijn sleutels zijn in de liftschacht gevallen. Wat moet ik doen?

Algemeen

In de lift hangt een bordje/sticker met het telefoonnummer van het liftbedrijf. Neem contact met ze op. Zij kunnen u verder helpen. Als zij iemand sturen om uw sleutels uit de liftschacht te halen, moet u dit zelf betalen. Vergeet dus niet te vragen wat het kost.

Ziet u geen sticker of bordje hangen? Neem dan contact op met onze afdeling Bewonerscontact. Wij verbinden u door met het liftbedrijf.

Heeft het geen haast? Wacht dan tot de lift in uw gebouw een servicebeurt krijgt en vraag dan uw sleutels terug. Misschien kost het dan niks, maar vraag dat even na.
Neem contact op met het liftbedrijf of met onze afdeling Bewonerscontact om te weten wanneer uw lift een servicebeurt krijgt.

Mijn elektronische sleutel werkt niet. Wat moet ik doen?

Algemeen

Wilt u extra druppels voor een algemene toegangsdeur? En woont u in een gebouw dat wordt beheerd door een VvE? Neemt u dan eerst contact op met onze afdeling Bewonerscontact, voordat u de extra druppel besteld.

Woont u niet in een VvE-gebouw, dan kunt u extra druppels aanvragen via dit bestelformulier.

Veegt Portaal mijn schoorsteen?

Algemeen

Heeft u als verwarming een open toestel, bijvoorbeeld een moederhaard, en is dit toestel van Portaal? Dan komt de schoorsteenveger minimaal één keer per jaar bij u langs. U hoeft hier niets voor te doen.

Let op! Om veiligheidsredenen is ons dringende advies om gebruik te maken van ons aanbod om over te stappen op centrale verwarming. Daarvoor kunt u contact opnemen met onze afdeling Bewonerscontact.

Mijn warmteterugwin- (WTW) installatie geeft een storing. Wat nu?

Algemeen

Bij een storing aan de WTW-installatie kunt u een reparatieverzoek indienen via MijnPortaal.

Te lage luchtvochtigheid in huis:

Vaak heeft u droge lucht in huis door vloerverwarming. Zorg er daarom voor dat u de verwarming niet hoger zet dan 21°C. En zet de verwarming lager als u de deur uitgaat of gaat slapen.

Uw woning heeft een Warmte-Terug-Win-installatie (WTW) en wordt continu geventileerd. Hierbij wordt koude lucht van buiten naar binnen gebracht. Het heeft dus geen zin om de ramen open te zetten. Zo wordt er wel frisse lucht aangevoerd, maar die lucht is alsnog droog en koud waardoor het vochtpercentage nog meer daalt. Als dit te lang aanhoudt, kunt u ook last krijgen van een droge huid, schrale lippen, hoofdpijn, concentratieproblemen en hevige vermoeidheid.

Wat kunt u zelf doen tegen droge lucht in huis? Om een hoger vochtigheidspercentage te bereiken kunt u zelf waterdamp aan de lucht toevoegen. Onderstaande tips kunnen helpen:

 • Zet een emmertje water in huis.
 • Plaats (extra) kamerplanten die water verdampen. Daarvoor zijn bijvoorbeeld geschikt: Sansevieria, Eucalyptus plant, Aloë Vera plant, Klimop, Calathea, Dwergdadelpalm of de Kentia palm.
 • Laat de deur van de badkamer na het douchen op een kier staan.
 • Laat de temperatuur niet boven de 20 à 21°C stijgen.
 • Maak de woning geregeld stofvrij.
 • Zet op regenachtige dagen een raam open.
 • Hang schone was binnen te drogen.
 • Plaats eventueel luchtbevochtigers.

Ik ruik gas in mijn woning. Wat moet ik doen?

Algemeen

Als u gas ruikt in uw woning dan kan dit duiden op een gaslek. Controleer eerst of het probleem niet aan de gasslang ligt of de aansluiting op de gaskraan.

Wanneer er sprake is van een gaslek, volgt u eerst onderstaande adviezen:

1) Sluit direct de hoofdkraan van het gas in de keuken en in de meterkast!
2) Open ramen en deuren
3) Doof vuur

Als u bovenstaande stappen heeft doorlopen belt u direct met onze afdeling Bewonerscontact, zij maken voor u een spoedopdracht aan.

Ik heb een reparatie aan een medische aanpassing. Waar kan ik dat melden?

Algemeen

U kunt reparaties aan een medische aanpassing melden via MijnPortaal.

Heeft u een reparatie aan een traplift of automatische deuropener? Neem dan contact op met uw gemeente.

Ik heb een spoedreparatie. Wat moet ik doen?

Algemeen

Bel direct met onze afdeling Bewonerscontact op 088 - 767 82 25

Voorbeelden van spoedreparaties zijn:

 • Uw huissleutel is afgebroken of uw sleutel ligt binnen en u staat buiten
 • Ernstige rioolverstopping waarbij het water omhoog komt
 • Er is een raam kapot in uw woning
 • U ruikt een gaslucht in uw woning
 • Alle stopcontacten werken niet in uw woning

Let op! Wij raden het u af om zelf een bedrijf via Google te zoeken. Er zijn onbetrouwbare bedrijven die veel geld vragen voor uw reparatie. Bel dus altijd met onze afdeling Bewonerscontact, ook buiten kantooruren. 

Meer informatie over onbetrouwbare bedrijven leest u op de website van Opgelicht?!.

Waarom moet ik een rookmelder hebben?

Algemeen

Vanaf 1 juli 2022 moet iedere woning in Nederland op elke verdieping een rookmelder hebben. Dat heeft de overheid bepaald. Wij willen graag dat u prettig en veilig woont, dus de meeste woningen zijn al voorzien van een rookmelder.

Ik heb nog geen rookmelder. Wat moet ik doen?

Algemeen

Heeft u nog geen rookmelder of niet op elke verdieping? Neem dan contact op met de afdeling Bewonerscontact via telefoonnummer 088 - 767 82 25. Zij maken een afspraak met u om een (extra) rookmelder in uw woning te installeren.

Ik heb een rookmelder, maar ik weet niet zeker of deze goed werkt. Wat moet ik doen?

Algemeen

Heeft u zelf een rookmelder opgehangen? En twijfelt u of deze goed werkt of op de juiste plek hangt?

U kunt een rookmelder zelf testen. De meeste rookmelders zijn voorzien van een testknopje. Hiermee kunt u controleren of de rookmelder werkt. Als de rookmelder werkt, hoort u bij het indrukken van het testknopje een luid alarmsignaal.

In sommige woningen heeft Portaal in het verleden te weinig rookmelders geplaatst. Of moeten de rookmelders worden vervangen. In die situaties kunt u contact opnemen met onze afdeling Bewonerscontact om een afspraak te maken. Wij controleren uw rookmelder en plaatsen een nieuwe rookmelder als het nodig is. U hoeft dan zelf niets te doen.
Er moet op elke verdieping een rookmelder hangen.

De geldigheidsdatum van mijn rookmelder verloopt. Wat moet ik doen?

Algemeen

Als de geldigheidsdatum van uw rookmelder verloopt, dan kunt u contact opnemen met onze afdeling Bewonerscontact. Zij kunnen een afspraak voor u inplannen met onze vakmensen.

Ik heb geen rookmelders. Vergoedt mijn brand-, inboedel- of opstalverzekering de schade bij een brand?

Algemeen

Op tv, sociale media, in de krant hebben berichten gestaan dat de inboedel- of opstalverzekering niet vergoed bij schade door een brand als u geen rookmelder heeft. Verzekeraars geven aan dat als u geen rookmelder heeft, dit voorlopig geen gevolgen heeft voor de vergoeding van schade uit een opstal-, brand- en/of inboedelverzekering. Mocht er iets veranderen in de polisvoorwaarden, dan stellen de verzekeraars u hievan ruim op tijd op de hoogte. Meer informatie leest u op de website van Consumentenbond.

Portaal heeft voor al haar woningen een opstalverzekering. Als huurder bent u zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een brand- en/of inboedelverzekering.

Ik wil een iLOQ-sleutel bestellen of blokkeren. Wat moet ik doen?

Algemeen

Wat is het iLOQ-systeem?

iLOQ is een digitaal sluitsysteem. Met uw iLOQ-sleutel kunt u de toegangsdeur van uw appartementengebouw en de deur van de algemene berging openen.

Bestellen of blokkeren iLOQ-sleutel

U kunt een iLOQ-sleutel (keytag) aanvragen bij Mastermate via bestelformulier Keytag of handzender bestellen. De prijs van een iLOQ-sleutel is € 32,50 inclusief btw. Voor vragen over uw bestelling kunt u bij Mastermate terecht.

Bent u uw iLOQ-sleutel kwijt en wilt u deze blokkeren? Dan kunt u dat meteen onderaan het bestelformulier aangeven.