Navigatie

Binnenterrein Lingestraat wordt weer fris, groen en fijn om te verblijven (Nijmegen)

Wie de achtertuinen zoekt in de Rijnstraat 2 – 32 en Niersstraat 86 – 92 in Nijmegen komt bedrogen uit. In een oase aan ruimte is het momenteel een komen en gaan van bouwvakkers, materialen en kiep- en schepwagens. Na grondige voorbereidingen zijn Portaal en bouwpartner Veeneman Bouw een maand geleden aan de slag gegaan in de tuinen van de Rijnstraat, Lingestraat, Rivierstraat, Niersstraat en Biezenstraat.

“Eerst is alles ‘leeg getrokken’ en inmiddels is de hele buitenriolering vervangen. De fundaties voor de bergingen zijn zo goed als gereed. Aanstaande woensdag starten we met het plaatsen van de eerste serie bergingen,“ vertelt bewonersbegeleider Jon Groenewold van Veeneman Bouw in de Inspiratiewoning (Lingestraat 11).

“De stratenmaker is het straatwerk in de eerste tuinen alweer aan het leggen en de installateur ‘brengt’ stroom naar de nieuwe bergingen. We liggen geweldig op schema.” Dat laatste is niet zo vanzelfsprekend aldus Jon: ”Bij de start van het graafwerk is er onderzoek geweest naar de aanwezigheid van munitie uit de Tweede Wereldoorlog en eventuele restanten uit de Romeinse tijd. In het gebied achter deze woningen is niets aangetroffen.”

Een groene en veilige buurt

Bij dit renovatieproject van 125 woningen – opknappen van de woningen – bleek ook een grootschalige aanpak van de achtertuinen noodzakelijk. Wieke van Veldhuizen, manager volkshuisvesting bij Portaal: “Het is niet gebruikelijk dat we dit doen. Onderhoud van tuinen en zorgen voor goede schuttingen zijn een verantwoordelijkheid van bewoners zelf. Maar alleen door deze totaalaanpak kunnen we alle problemen oplossen waar we tegenaan zijn gelopen; de verzakte en kapotte rioleringen, asbest in de schuren en in sommige straten verzakte aanbouwen.”

Bij de aanleg van de nieuwe tuinen komt een betere afvoer van het regenwater, er komt een ondergronds systeem voor het opvangen van regenwater en meer ruimte voor de natuur in de tuinen. “We vervangen alle oude schuttingen, bergingen en poorten. En met goede verlichting in het achterpad verbeteren we de veiligheid. Met deze totaalaanpak kiezen we écht voor een flinke verbetering van de woningen en buurt.”

Bewoners kregen de keus voor een tuin met meer of juist wat minder groen. Maar het water kan straks beter in de grond trekken en er is ruimte voor insecten die bloemen en bomen bestuiven.

Inspiratie en informatie

Bij een grootscheepse opknapbeurt van een buurt, is het belangrijk om zichtbaar en makkelijk aanspreekbaar te zijn voor bewoners. Daarvoor is midden in de wijk de Inspiratiewoning in Lingestraat 11 ingericht. Naast informatie over de tuinen en de woningverbetering, zijn de bewonersbegeleiders van Portaal en Veeneman Bouw hier doordeweeks aanwezig. Jon Groenewold: ”We merken dat onze aanwezigheid in de wijk inmiddels goed geaccepteerd is. De mensen weten ons al goed te vinden en spreken ons ook aan op straat. De vragen zijn velerlei. Sommige mensen willen graag meer bestrating en dan leggen we uit dat minimaal 30% groen in de tuin écht het beste is. Ook onze hulp bij het opruimen van tuin en berging kwam veel ter sprake en daarin hebben we bewoners ook ondersteund. Zo komt er voor iedere fase een vuilcontainer waar mensen hun overbodige spullen in kwijt kunnen, omdat de schuren leeg moeten.”

Opknappen woningen; draagvlak ophalen

Er komen ook al vragen over het opknappen en verbeteren van de woningen. “De bewoners willen heel graag weten wat er gaat gebeuren. Met een flink onderhoudspakket zorgen we voor goede isolatie en meer comfort. Daarmee lossen we de tocht- en koude klachten in de woningen op. Maar we zullen meer gaan doen. De bewoners hebben we vorige week de brochure bezorgd waarin alles staat. Op woensdag 8 juni is een inloopdag. Daarnaast kunnen we ook bij bewoners langs gaan om de plannen toe te lichten, vragen te beantwoorden en zorgen weg te nemen. Dat vinden we belangrijk, omdat een project alleen slaagt als we het met zijn allen doen. Dat betekent dat we graag van bewoners horen hoe we ze kunnen ondersteunen tijdens de werkzaamheden. Als minimaal 70% van de bewoners instemt met de plannen voor aanpak van de woningen, dan verwachten we in het najaar aan de slag te kunnen gaan in en aan de woningen.”  

Mooie, nette tuin en energiezuinige woning

De 125 woningen zijn gebouwd in 1940 en waren toe aan groot onderhoud. Het opknappen van alle achtertuinen en woningen is veel tegelijk. Daarom is het project opgeknipt in twee fasen, waarvan de eerste fase nu loopt. Als er voldoende draagvlak is voor het renovatievoorstel, dan begint Veeneman dit najaar nog met het verbeteren en isoleren van de woningen.

Om alle verbeteringen met eigen ogen te zien, kunnen bewoners terecht in de Inspiratiewoning. Voor fase 1 om de tuinontwerpen en voorbeelden van werkzaamheden te zien en om een keuze te maken voor de inrichting van hun achtertuin. Vanaf komende week kunnen bewoners naar de Inspiratiewoning komen om voorbeelden te zien van aanpassingen in en aan de woning en keuzemogelijkheden en om hun formulier voor de draagvlakmeting in te leveren.  

In april 2023 verwachten Portaal en Veeneman klaar te zijn met alle tuinen en eind 2023 met de woningen. Dan hebben de bewoners een mooie nette tuin, met nieuwe berging en schuttingen en een energiezuinige woning. Die dan van een gemiddeld energielabel D naar gemiddeld label A is gegaan, waarmee de energielasten ook verminderen.