In Heseveld (Nijmegen) staan 285 beschermde woningen er weer prachtig bij

“Alleen samen kun je zo’n grootschalige verduurzamingsopgave klaren”

Na bijna twee jaar isoleren en verbeteren laten we de bewoners weer alleen in hun opgeknapte woningen in Heseveld. De bewoners van de 285 woningen zijn blij. Niet alleen omdat de rust in deze bijzondere buurt – beschermd stadgezicht – weerkeert, maar vooral omdat ze heel tevreden zijn over de uitvoering van de werkzaamheden. Het projectteam ging eerst nog even van deur tot deur met in zijn kielzog een koffiekar voor een vers kopje koffie en wat lekkers. 

Nu trekken we de spreekwoordelijke deur dus achter ons dicht. Dat is gevierd met verse koffie, appelflap en cadeaubon van de lokale bakker. Robbert Jan van Rooijen, sociaal projectleider: “Zo kunnen bewoners zelf met een taart van hun keuze het feestje verder vieren. Bewoners gaven aan dat ze zeer tevreden zijn over het werk en de besparing nu al merken op de energie rekening. Een mooi voordeel in deze tijd van prijsstijgingen.” Aan alles komt een eind, al gaven enkele bewoners ook aan de ‘reuring van de werklui in de straat na jaren te gaan missen.

Energie-labels E/F naar A/B/C.

Wat hebben we allemaal gedaan? Brandveiligheid is verbeterd door brandscheiding op het dak en rookmelders in de woning. Om het klimaat te verbeteren is een mechanische ventilatie aangelegd. Door de aanvoer van frisse lucht moet tocht, vocht en schimmelvorming worden voorkomen. De spouwmuren, kruipruimte en zoldervloer zijn geïsoleerd. In alle woningen is glas vervangen waar nodig en zijn 85 keuken, 122 douches en 126 toiletten gerenoveerd. De gevels zijn hersteld en de originele (witte) kleurstelling van de Bossche School is terug gebracht.

Een bijzonder project

In 2021 begonnen we met De Variabele met de verduurzaming van de 285 woningen, in 16 straten en opgeknipt in vier fases vanwege de omvang van het project. Geen kinnesinne, omdat ook rekening moest worden gehouden met de status van dit beschermde stadgezicht en de werkzaamheden van de eerste fases met alle coronamaatregelen uitgevoerd moesten worden. Robbert Jan:” Dat vraagt heel veel van bewoners en vaklieden op een bouwplaats. Het is niet altijd even makkelijk gegaan, maar een grote pluim voor iedereen.”

De Afrika- en Bouwmeesterbuurt zijn aangelegd in een tijd van hoge woningnood (1952-1957). Bijzonder dus dat het Amsterdamse architectenbureau Evers en Sarlemijn zoveel aandacht aan de architectuur heeft besteed. De woningen zijn uitgevoerd in de bouwstijl van de Bossche School.