Navigatie

Portaal start nieuw gemengd wonen project Meanderpark

Gemengd wonen
Gemengd wonen biedt bewoners positieve ervaringen en een sociaal netwerk. Iedereen leert van elkaar. Het is het oude buurtgevoel: naar elkaar omkijken en helpen wanneer dat nodig is. Portaal zorgt ervoor dat bij gemengd wonen projecten een mix van groepen huurders ontstaat. Mensen die begeleiding nodig hebben en mensen die dat niet nodig hebben en zelfstandig wonen. Deze laatste groep draagt bij aan het goed samenleven en dient als vraagbaak, netwerk en steun. In gemengd wonen projecten kijken mensen naar elkaar om. (meer na de foto)

Reijnder-Jan Spits, manager volkshuisvesting bij Portaal: “Deze vorm van samen leven is op verschillende plekken in Utrecht al zeer succesvol, zoals bijvoorbeeld in Place2BU in Leidsche Rijn. Ik ben daarom blij dat we tijdens deze coronacrisis zoveel nieuwe woningen kunnen opleveren. Bij de verhuizingen hanteren we natuurlijk de regels van het RIVM. In een tijd waarin de overheid zegt: ‘kijk naar elkaar om’ is dit zowel een uitdaging als ook de basis van gemengd wonen. ”

Het complex Meanderpark
In april 2019 is Bouwbedrijf De Waal gestart met de verbouwing van Meanderpark. Er zijn 254 zelfstandige 1, 2 en 3-kamerwoningen en verschillende gemeenschappelijke ruimten gerealiseerd. De woningen worden gefaseerd opgeleverd. Vanaf half mei verhuizen de eerste bewoners. De weken daarop volgt de rest van de bewoners. Eind 2020 zijn alle woningen bewoond.

Wethouder Hans Adriani, wonen, bouwen, transformeren: “Veel Nieuwegeiners hebben de gemeente de afgelopen jaren gevraagd of het oude gemeentehuis niet omgebouwd kon worden naar woningen. Portaal heeft die handschoen opgepakt en biedt in een prachtig verbouwd pand een nieuwe woonkans voor 250 huishoudens. Het principe van gemengd wonen zorgt echt voor inclusief wonen voor heel veel mensen.” (meer na de foto)

Alle appartementen worden energiezuinig opgeleverd. Ze zijn gasloos, hebben vloerverwarming en een eigen warmtepomp. Per woning zijn op het dak 6 zonnepanelen geplaatst. Voor een eenpersoons huishouden voorziet dit in ongeveer 75% van de energiebehoefte. Voor een tweepersoons huishouden is dat 50%.

Samenwerking, een essentiële pijler bij gemengd wonen
Portaal draagt bij aan goed samenleven door het bouwen en beheren van de complexen en door oog te hebben voor de huurders. Portaal neemt niet de plek in van zorgcorporaties, maar werkt nauw met hen samen. In Meanderpark werkt Portaal samen met Lister, de Tussenvoorziening en Steunpunt Vluchtelingen Nieuwegein.