Navigatie

Nieuwbouw in de Zeeheldenbuurt van start

Deze week starten Portaal en TBI-onderneming ERA Contour met de nieuwbouw van de 76 huurwoningen in de Zeeheldenbuurt in Leiden. We zijn blij dat we in deze gekke tijd kunnen doorgaan met bouwen en de Zeeheldenbuurt daarmee afmaken. Want er is nog altijd een wooncrisis en huurwoningen zijn hard nodig.

Mix van sociale en vrije sector huurwoningen

De oude woningen zijn inmiddels allemaal gesloopt. ERA Contour bouwt hier in opdracht van Portaal 36 sociale huurappartementen (Zijlsingel en Evertsenstraat), 27 tweelaagse eengezinswoningen (Van Speyk- en Trompstraat) en 13 drielaagse eengezinswoningen (Evertsenstraat). De eengezinswoningen gaat Portaal verhuren in de vrije sector om huurders in Leiden met een middeninkomen de kans in deze wijk te (blijven) wonen. Als alles mee zit, levert Portaal de woningen in het voorjaar van 2021 op aan de nieuwe bewoners.

Sfeer en karakter behouden

Samen met de buurtbewoners heeft Portaal een beeldkwaliteitsplan opgesteld voor de nieuw te bouwen woningen. Het doel hiervan was de plannen maximaal af te stemmen op het karakter van de Zeeheldenbuurt in stedenbouwkundige kenmerken, architectonische uitwerking, materiaal, kleur en detail. Heren5 Architecten maakte het ontwerp, dat naadloos aansluit op de uitstraling van de wijk. De sfeer en het karakter blijven hiermee behouden. Impressies zijn te bekijken op www.portaal.nl/zeeheldenbuurt.

Energiezuinig en comfortabel

De nieuwe woningen zijn energiezuinig en comfortabel. Alle woningen worden straks verwarmd met een warmte-koudeopslaginstallatie. Op de appartementen liggen zoveel mogelijk zonnepanelen om energie op te wekken. De eengezinswoningen krijgen eigen zonnepanelen om energie op te wekken voor eigen verbruik.

Klimaatadaptatie

Portaal levert de eengezinswoningen en appartementen op de begane grond af met een tuin met terras. Dit doen we om hittestress en wateroverlast tegen te gaan. Elke tuin is voorzien van een fruitboom en mag voor maximaal 2/3 worden bestraat. Aan de voorzijde leggen we een voorziening voor een geveltuin aan. De hoekwoningen krijgen verticaal groen. We vragen de toekomstige huurder de tuin zo in stand te houden en deze niet helemaal te bestraten. Bij vertrek van de huurder gaan we hierop toegezien.

Op gepaste wijze stil staan bij de start bouw

Portaal, ERA Contour en de bewonerscommissie De Zeehelden de start van de bouw graag samen met de bewoners uit de Zeeheldenbuurt gevierd. In verband met de maatregelen rondom het coronavirus, is dat niet mogelijk. Om deze mijlpaal toch niet onopgemerkt voorbij te laten gaan en de bewoners te bedanken voor hun begrip tijdens de werkzaamheden, bezorgen we bij hen deze week (geheel corona proof) een klein presentje.

Toewijzing van de woningen

Huurders van Portaal die wonen in een vooroorlogse woning in de Zeeheldenbuurt hebben voorrang bij de toewijzing van deze nieuwe woningen. Dit geldt voor alle huurders die een vast huurcontract hebben met een datum van vóór 20 april 2015. Deze huurders zijn hier inmiddels van op de hoogte gesteld. De overgebleven woningen worden aangeboden via www.hureninhollandrijnland.nl. Bij de toewijzing van de vrije sector huurwoningen geeft Portaal voorrang aan huurders die een sociale huurwoning in Leiden achterlaten.