Navigatie

Bouw sociale-huurappartementen Puntenburgerlaan in Amersfoort gestart

Aan de Puntenburgerlaan 91 stond tot voor kort een kantoorpand. Over een jaar staat er een modern woongebouw met compacte stadsappartementen. Het is ontworpen door architectenbureau AC&P en wordt gebouwd door Trebbe. Het pand telt 53 tweekamerappartementen voor een- en tweepersoonshuishoudens. De woningen zijn energiezuinig en volledig elektrisch, ook voor koken en verwarming. Met dit project wordt de woonfunctie van dit gebied, dat sterk in ontwikkeling is, versterkt. Het woongebouw ligt dicht bij het stadscentrum, Eemplein en station Amersfoort Centraal.

Woningnood terugdringen

Door woningen te bouwen op de plek van een kantoor breiden we het aantal sociale huurwoningen in de stad uit. “En dat is hard nodig. Want Amersfoort kent een groot tekort aan – en een lange wachtlijst voor – sociale huurwoningen. Deze nieuwbouw past dan ook naadloos in het Deltaplan Wonen van de gemeente om de woningnood terug te dringen,” aldus manager Dorine Lommen van Portaal.

Betaalbaar wonen

Naast goede kwaliteit woningen op een goede locatie, is betaalbaarheid voor Portaal belangrijk. Lommen: “We willen de huur onder de huurtoeslaggrens houden. Op dit moment is dat 619 euro per maand. Boven die zogeheten aftoppingsgrens neemt de huurtoeslag af. Door daarnaast energiezuinige appartementen te bouwen, blijft de energierekening van de huurders laag. Zo helpen we huurders om hun totale woonlasten laag te houden. Wonen in de sociale huursector moet betaalbaar zijn.”

Flexibiliteit en samenwerken

Trebbe ontwikkelde en realiseert het nieuwe gebouw met haar concept Trebbe HoogWonen. Met inzet van het concept kan Trebbe snel kwalitatief hoogwaardige appartementencomplexen ontwikkelen en realiseren. Naar verwachting levert Trebbe de appartementen voor de zomer van 2021 op. Marcel Vink, projectmanager bij Trebbe: “Ik ben er trots op dat we starten met de bouw van dit appartementencomplex. Dit gebouw is het bewijs dat er binnen een concept nog voldoende ruimte is voor flexibiliteit en vrijheid. Het voorontwerp voor dit gebouw was er al, wij hebben dit samen met Portaal en AC&P Architecten, vanuit een prettige samenwerking, passend gemaakt binnen de kaders van het concept HoogWonen, zonder in te boeten op kwaliteit of uitstraling.”

Verhuur van de woningen

De bouw duurt naar verwachting een jaar. De huurwoningen worden aangeboden via het regionale woonruimteverdeelsysteem WoningNet Eemvallei. Toewijzing gaat op basis van inschrijfduur.