Navigatie

Start renovatie Transvaalstraat Nijmegen na de zomer

In de Transvaalstraat in Nijmegen hebben de bewoners in grote getale het verbetervoorstel voor hun woningen goedgekeurd. Liefst 89% van de huishoudens stemde in met het renovatieplan. Anders dan gewoon, door de maatregelen om het coronavirus te bestrijden, konden geen huisbezoeken plaatsvinden om de plannen toe te lichten. Na de zomervakantie starten De Variabele en Portaal met de renovatie van de 53 eengezinswoningen in de Transvaalstraat.

De woningen krijgen een eigentijdse uitstraling en upgrading van het energielabel. Dit gebeurt met o.a. dak en spouwmuurisolatie, nieuwe dakramen, nieuwe donkergrijze dakpannen en herstel van het voeg- en metselwerk. Na de renovatie worden de woningen maar liefst 5 energiestappen zuiniger – van energielabel F naar A - en hebben de bewoners allemaal een energiezuinige, warme, comfortabele woning.

 

‘Coronaproof’

De werkzaamheden gebeuren in goed overleg met bewoners. Bij de werkzaamheden wordt uiteraard rekening gehouden met de regels van het RIVM vanwege het coronavirus. De gezondheid van iedereen staat op de eerste plaats. Door deze bijzondere situatie konden er daarom ook geen huisbezoeken plaatsvinden om het plan toe te lichten. Alle bewoners zijn telefonisch benaderd en konden hun vragen stellen. Daarna zijn alle bewoners benaderd om hun stemformulier (voor of tegen het plan) in te leveren. Veel extra werk voor de bewonersbegeleiders, maar wel met als heel positief resultaat dat de meeste bewoners hebben ingestemd met het plan.  

Problemen aanpakken

De bewoners van de Transvaalstraat ervaren veel problemen van tocht, vocht en koude in de woningen. Het uitblijven van een duidelijke aanpak voor dit probleem, leidde begin 2019 tot onrust bij de bewoners. Zij hebben Portaal een petitie aangeboden om hun klachten kracht bij te zetten en de urgentie van een snelle aanpak duidelijk te maken.

Besloten is om de planmatige werkzaamheden te versnellen, zoals het vervangen van voordeuren, aanbrengen ventilatiesysteem en schilderwerk. Hiermee is in 2019 begonnen. Nu volgen de isolerende en energiebesparende maatregelen. Aangevuld met reparaties aan de woningen en bergingen. 

Energie zuiniger en lagere lasten

Na deze renovatie met het isolatiepakket hebben de bewoners een meer comfortabele en energiezuinige woning. Om deze aanpak mogelijk te maken, betalen alle bewoners een huurverhoging van € 17,- per maand. Deze huurverhoging is voor alle woningen gelijk. Gemiddeld maken de woningen maar liefst 5 stappen naar energielabel A. De verwachting is dat de stookkosten, bij gelijkblijvend verbruik, daardoor lager worden.