Renovatie en isolatie 125 woningen Waterkwartier gaat bewoners geld opleveren

De gevolgen van de energie- en schuldencrisis worden steeds voelbaarder voor veel huurders. Wij helpen actief waar we kunnen, met onder andere een ‘sociaal verantwoorde incasso aanpak’, praktische maatregelen voor bewoners en versnelling van de renovatie en verduurzaming van haar woningen. Ook in de Nijmeegse wijk Waterkwartier zijn we met onze ketenpartner Veeneman Bouw bezig met een grootscheepse renovatie in de Rijnstraat, Lingestraat, Rivierstraat, Niersstraat en Biezenstraat.

Projectmanager Wietse Boonacker van Portaal: “De 125 woningen zijn gebouwd in 1940 en waren toe aan groot onderhoud. Met een flink onderhoudspakket zorgen we voor goede isolatie en meer comfort. Na de aanpak hebben de woningen een gemiddeld energielabel A. Tegelijkertijd was bij deze woningen een grote inspanning in de achtertuinen noodzakelijk om problemen aan te pakken zoals verzakte en kapotte rioleringen, asbest in de schuren en in sommige straten verzakte aanbouwen.” 

Unieke totaalaanpak Het opknappen van alle achtertuinen en woningen is teveel tegelijk. Daarom is het project opgeknipt in twee fasen. De eerste fase –  de tuinaanpak – is al voor de zomer gestart en daarvan is het eerste blok naar grote tevredenheid van de bewoners opgeleverd; een gemiddelde klanttevredenheid van 8,5. Ondertussen stemde maar liefst 83,5 procent van de bewoners in met de het onderhouds- en verbetervoorstel voor de woningen. Hierdoor kon Veeneman Bouw na de bouwvak ook aan de slag met de voorbereidingen voor de aanpak van de eerste woningen in het blok aan de Rijnstraat. De renovatiewerkzaamheden lopen inmiddels naar volle tevredenheid.

‘Bewoners merken dat het energieverbruik minder is’

Wietse Boonacker: “Het zal best een intensieve tijd worden, maar van andere projecten weten we dat de resultaten bij het energiezuiniger maken van de woningen echt goed zijn. Het belang om de oudere woningen van Portaal goed te isoleren en te verduurzamen is door de hoge energieprijzen alleen maar toegenomen. Bij andere projecten waar we al klaar zijn met isoleren, horen we dat ook terug van onze huurders. Bewoners zijn blij dat de koude- en tochtklachten verdwenen zijn, en vooral dat ze met isoleren en het zelf opwekken van zonnestroom echt merken dat het energieverbruik minder is. Bij de woningen aan de andere kant van de Waterstraat is het gelukt, die woningen zijn nu echt energiezuinig; gemiddeld label A. We gaan ervoor om ook in deze buurt zo’n mooi resultaat neer te zetten.”

Een uitzondering als garantie voor een groene en veilige buurt

Bij dit renovatieproject bleek een grootschalige aanpak van de achtertuinen noodzakelijk. Wietse Boonacker: “Het is niet gebruikelijk dat we dit doen. Onderhoud van tuinen en zorgen voor goede schuttingen zijn een verantwoordelijkheid van bewoners zelf. Maar alleen door deze totaalaanpak kunnen we alle problemen oplossen waar we tegenaan zijn gelopen; de verzakte en kapotte rioleringen, asbest in de schuren en in sommige straten verzakte aanbouwen.”

Bij de aanleg van de nieuwe tuinen komt een betere afvoer van het regenwater, er komt een ondergronds systeem voor het opvangen van regenwater en meer ruimte voor de natuur in de tuinen. We vervangen alle oude schuttingen, bergingen en poorten. En met goede verlichting in het achterpad verbeteren we de veiligheid. We kiezen met deze totaalaanpak écht voor een flinke verbetering van de woningen en buurt. Bewoners kregen de keus voor een tuin met meer of juist wat minder groen. Maar het water kan straks beter in de grond trekken en er is ruimte voor insecten die bloemen en bomen bestuiven.

In april 2023 verwachten Portaal en Veeneman Bouw klaar te zijn met alle tuinen en eind 2023 met de woningen. Dan hebben de bewoners een mooie nette tuin, met nieuwe berging en schuttingen en een energiezuinige woning. Die dan van een gemiddeld energielabel D naar gemiddeld label A is gegaan, waarmee de energielasten ook verminderen.