Navigatie

'Renovatie in het Waterkwartier is een unieke plek om te leren'

Wie door de Niersstraat, Roerstraat, Waterstraat in Nijmegen wandelt, krijgt een echt tuindorp gevoel. Dat komt door de karakteristieke vooroorlogse woningen en de mooie bomenlaan in dit fraaie, oude stukje van het Waterkwartier. De bewoners waarderen de ligging, dichtbij de stad en de fijne buren. Echter, een groot nadeel is de tocht en het vocht in de woningen. In de jaren voor de oorlog, waarin deze woningen zijn gebouwd, was er nog geen of heel weinig aandacht voor isolatie. Daar zet Portaal met deze verbetering nu wel op in. Ruim 93% van de bewoners stemde in met het renovatievoorstel. Portaal en Talen Vastgoedonderhoud zijn sinds september aan de slag bij de eerste van in totaal 65 woningen.

De woningen in dit deel van het oude Waterkwartier typeren zich door hun grote variatie. Al lijken ze op elkaar, iedere woning is net even anders en dat vraagt om maatwerk. “Op dit project heeft de aannemer veel top-werklieden zitten. Ze moeten ter plekke kunnen inspelen op onverwachte dingen die ze tegenkomen. Vaklieden die het dus leuk vinden om zaken op te lossen. Ter plekke moet je dus een oplossing verzinnen voor een hoekje dat toch net anders is dan bij het huis ernaast of de dakgoot die langs een koopwoning loopt.”

Werkplek in je eigen wijk

The special part of old Nijmegen also offers opportunities to young people. Talen Vastgoedbeheer has a training place for three student painters from the ROC. Gert Wesselink, project manager of Talen Vastgoedbeheer: “They are supervised by one of our master painters. He can teach them the intricacies of the craft. Painting old buildings requires different skills than painting a modern home. An enrichment once they have completed their training. And two of the guys live within walking distance of the renovation site. How nice is that to contribute to the refurbishment of your own neighborhood.”

Well packed and packed results in a lower energy bill

Projectmanager Wietse Boonacker van Portaal: “We gaan het dak en dakkapellen vervangen en isoleren, de spouwmuur isoleren en kieren dichten. De woningen krijgen een nieuwe mechanische ventilatie die voor een gezonde luchtcirculatie in de woning moet zorgen. Door de isolatie kan het energieverbruik

naar beneden gaan, voor wie gemiddeld of veel stookt. Daarnaast verwachten  we dat de mensen een comfortabelere woning krijgen.”

Ook de uitstraling van de woningen krijgt een opfrisbeurt, met een mooie nieuwe voordeur en frisse kleuren op het houtwerk. Als de renovatie is gebeurd, is Portaal nog niet klaar in de buurt. Alle bewoners krijgen een individueel aanbod voor zonnepanelen, nadat het dak is vervangen. Dit gebeurt vrijwillig en bewoners kunnen hiermee hun energielasten nog verder verlagen.

Piepen en kraken

In 2023, Portaal will replace more than half of the kitchens, bathrooms and toilets. After that, all homes have been greatly improved and can be used again for a long time. “Although they remain characteristic, old houses. They keep squeaking and creaking, like many almost centenarians.”