Navigatie

Ruim 300 Soester huurders van Portaal kozen in 2019 voor een zuinige woning

Ruim 300 Soester huurders van Portaal hebben in 2019 hun woningen laten verduurzamen. Ze kozen voor zonnepanelen en isolatieproducten. Nu het winter is, genieten ze van een warm en comfortabel huis met lagere stookkosten.

Zelf kiezen

Kies voor warm en zuinig wonen! Dat aanbod deed Portaal aan een deel van haar huurders in Soest en Soesterberg. Bewoners mochten zelf kiezen of ze hun huis wilden laten isoleren. Ook mochten ze bepalen hoe: met de isolatie van vloer, muur of dak, of een combinatie daarvan. Daarnaast maakten zonnepanelen deel uit van het aanbod. Ruim tweehonderd huishoudens in de wijken ’t Hart, Soestdijk en Soest-Zuid zeiden hier ja tegen en namen een of meerdere producten af.

Daarnaast kregen bewoners van jongere, beter geïsoleerde woningen van Portaal een aanbod voor zonnepanelen. Ook daarvoor was de belangstelling groot, met name in Soesterberg en Overhees. Ruim honderd van deze huishoudens hebben nu zonnepanelen op hun dak liggen.

1.650 zonnepanelen

In totaal werden het afgelopen jaar ruim 1.650 zonnepanelen neergelegd op daken van Portaal-woningen in de gemeente Soest. Al die zonnepanelen leverden samen meer dan 400.000 kilowattuur (kWh) groene stroom op. Een totale besparing van 80.000 euro op de energierekening van de huurders. Ook leveren de zonnepanelen een beperking op van zo’n 235 ton CO2. Die CO2-besparing staat gelijk aan bij voorbeeld zo’n 1.600 keer met het vliegtuig naar Parijs.

Een flinke besparing

Huurders die kozen voor verduurzaming betalen per maand een lagere energierekening. Daar staat een kleine huurverhoging tegenover. Bij een gemiddeld verbruik kunnen huurders al gauw enkele tientjes per maand besparen. Zo betalen Portaal-huurders ongeveer twee euro per maand per zonnepaneel terwijl de opbrengst bij een gemiddeld zonjaar het dubbele kan zijn. Bij acht panelen zijn de kosten 16 euro per maand, maar is de besparing 32 euro. Een ‘winst’ voor de huurder van 16 euro per maand.

Twee vliegen in een klap

Dat huurders besparen op hun woonlasten is voor Portaal een belangrijke drijfveer, aldus regiomanager Dorine Lommen. “We weten dat een groeiende groep huurders het financieel moeilijk heeft. Met dit aanbod van producten slaan we twee vliegen in een klap. Door te isoleren wordt de woning van onze huurders behaaglijker. Met zonnepanelen wekken ze zelf stroom op. Beide maatregelen zijn goed voor het milieu èn voor de portemonnee van onze huurders. We gaan in 2020 dan ook volop door met het energiezuiniger maken van onze woningen in Soest en Soesterberg.”