Navigatie

Woningruil

Woningruil is het ruilen van een woning tussen twee of meer huurders. U heeft toestemming van ons en de andere eigenaar nodig.

Veel gevraagd over Woningruil

Ik heb een woningruil aangevraagd. Hoe gaat het nu verder?

Algemeen

Onze verhuurconsulent kijkt naar uw aanvraag. Let op, bij uw aanvraag moet u ook het formulier opzeggen huur voor het opzeggen van uw woning bijvoegen. Anders kunnen wij uw aanvraag helaas niet in behandeling nemen.

Nadat de verhuurconsulent uw aanvraag heeft beoordeeld, wordt er contact met u opgenomen.

Als de aanvraag is goedgekeurd, krijgt de nieuwe huurder van ons een brief waarin staat dat wij akkoord gaan met de ruil. In de brief staat ook wat de voorlopige nieuwe huurprijs is en de voorlopige ingangsdatum van het huurcontract.

Ten slotte laten wij de persoon met wie u wilt ruilen weten wat de definitieve huur is. Deze persoon moet aangeven of die hiermee akkoord gaat.
Gaat deze persoon akkoord, dan krijgt hij/zij de woning aangeboden.
Gaat deze persoon niet akkoord na geaccepteerd te hebben toen hij/zij de huurprijs te horen kreeg, dan moeten wij helaas 150 euro weigeringskosten in rekening brengen.

Regio Eemland: Vanaf 1-10-2022 worden er geen nieuwe aanvragen Woningruil in behandeling genomen. De aanvragers worden hierover geinformeerd.

Vanaf 1-1-2023 gaan we de kandidaten benaderen.

Ik wil van woning ruilen. Kan dat?

Algemeen

Ja, dat kan als u aan de voorwaarden voldoet. Met woningruil spreken huurders af om in elkaars woning te wonen.

Hoe vind ik een ruilwoning?
U kunt kijken op de www.woningruil.nl van Woningruil. Hier biedt u uw woning gratis te ruil aan en bekijkt u woningruiladvertenties van anderen.

Let op! Voordat u kunt ruilen, heeft u altijd eerst onze toestemming nodig. Maar ook andere partijen, zoals de eigenaar/verhuurder van de ruilwoning en soms ook de gemeente(n) waar de woningen staan, moeten toestemming geven. Bekijk alle voorwaarden hier.

Woningruil aanvragen
Heeft u iemand gevonden? Dan kunt u woningruil in gang zetten door het aanvraagformulier woningruil in te vullen.
Bij dit formulier zit ook het formulier om de huur op te zeggen. U vult deze twee formulieren in en stuurt de formulieren naar ons op.

Meer weten? 
Neem contact op met onze klantenservice.

Hoe lang duurt het voordat ik na de aanvraag van woningruil daadwerkelijk kan verhuizen?

Algemeen

Na het aanvragen duurt het gemiddeld 8 weken voordat de ruilprocedure is afgehandeld. In deze periode mag er nog niet verhuisd worden.

Ik zoek iemand die met mij van woning wil ruilen. Hoe kan ik dit regelen?

Algemeen

U moet zelf op zoek naar een ruilpartner. Een advertentie plaatsen via internet of sociale media is een goede en gratis manier. Kijk eens op onderstaande websites over woningruilen.

www.woningruil.nl

www.homeswap.nl

Als ik mijn woning ruil, kost dat geld?

Algemeen

Nee, u betaalt geen administratiekosten aan ons bij een woningruil. 

Wat gebeurt er met mijn meettijd (=inschrijftijd of woonduur) als ik van woning ga ruilen?

Algemeen

Meestal houdt u uw meettijd als u binnen uw woonregio van woning ruilt. Uw verhuurconsulent kan u hier meer over vertellen.

Verandert het bedrag dat ik nu aan huur betaal als ik met iemand van woning ga ruilen?

Algemeen

Ja, vaak wel. Bij een woningruil kijken wij weer naar de huurprijs. Het kan zijn dat, nadat u heeft geruild, de huur hoger of lager is dan de huidige huurprijs.