Navigatie

Bouw 31 sociale huurwoningen in Soesterberg gestart

Wethouder Harrie Dijkhuizen van de gemeente Soest, directeur Rob van der Jagt van Van Wijnen Utrecht en regiomanager Dorine Lommen van Portaal gaven woensdag 15 januari het startsein voor de bouw van appartementengebouw De Brigade in Soesterberg. Dat deden ze door samen een grote puzzel te leggen waardoor de afbeelding van het nieuwe woongebouw ontstond. In de stromende regen, maar in opperbeste stemming.

Over de Brigade

De Brigade verrijst aan het Den Berghplein in Soesterberg, op de hoek van de Banningstraat en de Kampweg. Het woongebouw telt 31 appartementen in de sociale huur. De naam is een verwijzing naar het militaire verleden van de plek en de omgeving met onder meer het officierscasino. Het gebouw telt vier verdiepingen. Dat is inclusief de begane grond. De appartementen zijn ongeveer 65 vierkante meter groot en hebben twee slaapkamers en een balkon. De woningen worden uiteraard gasloos opgeleverd. Ze worden uitgevoerd met een duurzame lucht-ventilatiewarmtepomp. Koken gaat elektrisch. De woningen zijn zeer energiezuinig.

Prachtig woongebouw met allure

Wethouder Dijkhuizen stond in zijn toespraak stil bij de verandering die het hart van Soesterberg ondergaat. “Het Masterplan voor Soesterberg bestrijkt een periode van twintig jaar. Daarvan zijn we nu op de helft. Nu is het hier nog een bouwplaats. Maar over ruim een jaar weet je niet wat je ziet. Mede dankzij aannemer Van Wijnen en woningcorporatie Portaal. Zij staan op het punt om hier iets bijzonders te realiseren. De Brigade.” Hij roemde de kwaliteit van de nieuwbouw. “De Brigade is een prachtig woongebouw met een allure die past bij het hart van een dorp. Een allure die je in heel Nederland nauwelijks ziet bij sociale woningbouw. Dat verdient een groot compliment. De roep uit Soesterberg om goede betaalbare huizen is groot. Hier gebeurt het. Ik wens Van Wijnen en Portaal veel voorspoed bij de bouw.”

Evenwichtige wijk

Rob van der Jagt, vestigingsdirecteur Van Wijnen Utrecht vertelde trots te zijn op de bijdrage die zijn bedrijf aan de ontwikkeling van Soesterberg mag leveren. “Wij zijn er trots op om na de bijna opgeleverde vrije sector huurwoningen aan de andere kant van de weg, nu ook bij te kunnen dragen aan de uitbreiding van het aantal sociale huurwoningen. Op deze wijze ontstaat een evenwichtige wijk waar mensen met veel plezier kunnen wonen en dat aan de rand van de natuur.”

Betaalbaar wonen

Dorine Lommen, regiomanager van Portaal: “We zijn trots dat we als Portaal een bijdrage leveren aan de uitbreiding van het aantal sociale huurwoningen in Soesterberg. Deze appartementen zijn een mooie toevoeging aan de woningen die we hier al hebben. Het worden levensloopbestendige woningen, bereikbaar met een lift. Ze zijn ook toekomstbestendig doordat ze gasloos zijn. En de nieuwe huurders gaan straks elektrisch koken, wat ook wel zo veilig is. Natuurlijk zijn de woningen energiezuinig. Zo bieden we woningen die door hun huur en lage energiekosten betaalbaar zijn.”

Verhuur van de woningen

De bouw duurt naar verwachting een jaar. De eerste bewoners kunnen in eerste helft 2021 hun intrek in hun nieuwe woning nemen. De hoogte van de huren wordt nog bepaald. Alle appartementen vallen in de sociale huur. Verhuring gebeurt via het regionale woonruimtesysteem WoningNet regio Eemvallei. In Soest en Soesterberg geldt een lotingssysteem. Woningzoekenden met een urgentieverklaring die reageren, krijgen voorrang.

Aannemer en architect

Portaal werkt voor De Brigade samen met aannemer Van Wijnen uit Utrecht. Het gebouw is ontworpen door Alynia Architecten uit Harlingen.