Start renovatie 226 woningen Agaatlaan naar nul-op-de-meter met stadsverwarming

De renovatie aan de 226 huurwoningen en het flatgebouw aan de Agaatlaan in Leiden naar nul-op-de-meter met stadsverwarming nu eindelijk gestart. Dit is de eerste hoogbouwflat in Nederland waar is gekozen voor deze duurzame oplossing. Bébouw Midreth, een VolkerWessels onderneming, gaat de werkzaamheden voor Portaal uitvoeren. De renovatie in bewoonde staat duurt naar verwachting anderhalf tot twee jaar.

Mee bouwen aan een duurzame stad
De woningen worden gerenoveerd naar nul-op-de-meter met stadsverwarming; ze behouden hun aansluiting op het warmtenet van Leiden. Energieleverancier Vattenfall levert de warmte. Op termijn wordt de warmte CO2-vrij. Het flatgebouw uit de jaren ’70 gaat zelf energie opwekken door zonnepanelen op het dak. Door goed te isoleren verminderen we de CO2-uitstoot. Het energielabel van de woningen maakt een grote sprong van E naar A+ en A++. De maandelijkse woonlasten (huur + huurverhoging + energie) blijven voor de huurders, bij een gemiddeld energieverbruik, gelijk.

Met deze renovatie leveren we een bijdrage aan haar duurzaamheidsambitie en de prestatieafspraken die de corporatie heeft met de gemeente Leiden. We verminderen de CO2 uitstoot en werken aan energiebesparing- en bewustzijn bij onze huurders.

Woning voor de toekomst
De bewoners krijgen een comfortabele, energiezuinige en veilige woning door de isolerende maatregelen en zuinige installaties. Alle gevelkozijnen worden vervangen en de badkamer en toiletten in de meeste woningen gemoderniseerd. In de woningen is straks geen gas meer aanwezig; de nieuwe keukens zijn voorzien van een inductiekookplaat. Ook het flatgebouw krijgt een ingrijpende opknapbeurt; de entrees, bergingen en galerijen worden aangepakt en het gebouw wordt van top tot teen geïsoleerd.

Maatregelen tegen overlast
De bewoners blijven tijdens de renovatie in hun woning wonen. Er is kritisch naar de leefbaarheid en de impact van de totale renovatie gekeken. Wij realiseren ons dat het niet mee valt voor de bewoners, renoveren in bewoonde staat brengt altijd ongemak en lawaai met zich mee. Daarom treffen we zoveel mogelijk maatregelen om het tijdens de werkzaamheden dragelijk te houden. Voor de werkzaamheden ontvangt elk huishouden een overlastvergoeding. De bewonersbegeleiders van Portaal en Woonsupport Plus zijn er om de bewoners te begeleiden en ondersteunen tijdens de renovatiewerkzaamheden.

Meer informatie over renovatie van de Agaatflat leest u op deze pagina.