Navigatie

Utrecht heeft er 79 nieuwe sociale huurwoningen bij

Vrijdagmiddag was de feestelijke oplevering van de nieuwbouwflat van Portaal aan de Nijeveldsingel. Onder aanmoediging van de nieuwe bewoners onthulde wethouder Kees Diepeveen een kunstwerk op de kopgevel van de flat. Ook konden de toekomstige bewoners een kijkje nemen in de nieuwe woningen. Met de oplevering is Utrecht 79 sociale huurwoningen rijker en is de eerste fase van de vernieuwing van de Oudegeinlaan en omgeving klaar.

Huurders die terugkeren en huurders die doorschuiven

In de flat trekken vanaf half juli de nieuwe bewoners in. Daaronder zijn vijf huurders die terugkeren naar de buurt en 21 doorschuivers. Zij hadden de eerste keuze in de nieuwbouwwoningen. De terugkeerders hadden, vanwege de sloop van hun flat, de buurt verlaten. De doorschuivers komen uit de andere flats in het gebied. ‘Wij wonen in deze buurt al ruim veertig jaar. Fijn dat we konden doorschuiven. Als het straks allemaal klaar is het hier fantastisch wonen”, aldus drie blije bewoners. In de flat wonen straks ook 14 bewoners afkomstig uit de maatschappelijk opvang.

Energiezuinige woningen

Bouwbedrijf Van Dillen startte in mei 2018 met de bouw van de flat. Het ontwerp van K3 architectuur is geïnspireerd op de flat die oorspronkelijk aan de Nijeveldsingel stond. Zo is de ‘zigzag’-voorgevel met balkons teruggekeerd. In de flat zijn maisonnettes op de begane grond en op de verdieping 2, 3 en 4-kamerappartementen. Alle goed geïsoleerde woningen hebben eigen zonnepanelen op het dak. Deze zorgen voor 3/4 van de gemiddelde elektravraag per jaar.

Met twee liften en brede galerijen met trappenhuizen aan beide einden, is het gebouw goed toegankelijk. Dit geldt ook voor de woningen zelf, een deur door met een rolstoel is geen probleem.

Vernieuwing gaat verder

Komend najaar start de sloop van de nog overgebleven flatwoningen aan de Oudegeinlaan. Hier komen 31 nieuwe eengezinswoningen en 12 appartementen in de sociale huur voor terug. De oplevering hiervan is naar verwachting zomer 2020.

Hergebruikt kunstwerk

Op de kopgevel van de flat aan de Nijeveldsingel is een kunstwerk van de kunstenaar Joop Kruip (1935-2016) aangebracht. Het kunstwerk, gemaakt in 1970 voor een school in Overvecht, is dankzij de Werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut herplaatst.