Navigatie

Nieuwbouw appartementen aan de Parmaribo- en Corantijnstraat

Portaal gaat de drie portiekflats van vijf woonlagen aan de Paramaribo- en Corantijnstraat in Leiden slopen en hier nieuwe huurwoningen voor terug te bouwen. De huidige woningen, gebouwd in de jaren '60, hebben constructieve gebreken en zijn sterk verouderd van binnen. Ze voldoen aan diverse punten (elektra, ventilatie, brandveiligheid) niet meer aan de eisen van nu. Bewoners hebben last van kou, tocht en vocht. Door de slechte isolatie is het ook erg gehorig in de woningen. In de portiekflats ontbreken liften, de woningen zijn daarom slecht bereikbaar voor bewoners die slecht ter been zijn. De uitstraling van de portiekflats is sober; de leefbaarheid en woonomgeving kunnen wel een flinke impuls gebruiken.

Tekort aan sociale huurwoningen terugdringen
Leiden kent een groot te kort aan (sociale) huurwoningen. Daarom willen zowel de gemeente als Portaal 160 tot 170 duurzame huurwoningen terug te bouwen die comfortabel, energiezuinig en toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn om zo het tekort aan sociale huurwoningen in Leiden terug te dringen. Om dit mogelijk te maken, moet eerst een formeel traject bij de gemeente worden doorlopen. Er wordt een Nota van Uitgangspunten opgesteld (met de uitgangspunten en randvoorwaarden waaraan de bouwplannen moeten voldoen) en het bestemmingsplan moet worden aangepast. Op 30 augustus heeft de gemeente Leiden als onderdeel hiervan een buurtbijeenkomst georganiseerd. Hierin werd terugkoppeling gegeven over de vorige bijeenkomst (maart 2020) over de Nota van Uitgangspunten. 

Hoe de nieuwbouw eruit komt te zien
Op dit moment onderzoeken we de mogelijkheden voor de nieuwbouw. Pas als het bouwplan definitief is, weten we hoe de nieuwbouw eruit komt te zien. U leest op de website van de gemeente Leiden meer over de bestemmings- en bouwplan procedures. 

Sloop staat gepland voor 2022
Op dit moment heeft 94% van alle huishoudens nieuwe woning gevonden en verhuisd. Als alle bewoners zijn verhuisd, gaat Portaal de woningen slopen. Over de oplevering van de nieuwe woningen doen we nog geen uitspraak. De woningen die leeg (komen te) staan, verhuren we tijdelijk via AdHoc. Meer informatie over de tijdelijke verhuur en de toewijzing hiervan is te vinden op de website.

Lijken deze woningen u wel wat?
De voormalige bewoners kunnen met voorrang terugkeren naar de nieuwbouw. Zodra de woningen klaar zijn, biedt Portaal de overgebleven woningen aan op www.hureninhollandrijnland.nl. 

Meer informatie en contact
De bewoners ontvangen regelmatig een nieuwsbrief van ons met de laatste stand van zaken. Heeft u vragen over dit project, stuurt u een e-mail naar corantijn@portaal.nl .


* De genoemde planning is onder voorbehoud. Deze is onderhevig aan allerlei factoren en kan vaak nog wijzigen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Foto's

Kenmerken

Contactpersoon
Portaal projectteam: Theo Booden, projectleider Yvette Feld, sociaal projectleider Anneke Hazebroek, adviseur leefomgeving Marco Flanderhijn, beheerder leefomgeving Wendy Grimbergen, adviseur communicatie